Het ontstaan van het kamp
In 1993 ontstond het eerste ‘Nash Dom’ kamp op initiatief van de Russische Janusz Korczak Stichting in Taganrog in Rusland. Het was een moeilijke tijd voor Rusland. In die tijd stond de opvoeding van een nieuwe generatie, na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, voor een nieuwe en acute uitdaging. Onderwijs en opvoeding hadden dringend behoefte aan humanisering. Enkele docenten en studenten van de pedagogische faculteit van de universiteit van Moskou besloten een project te starten om de ideeën van Janusz Korczak in de praktijk te brengen. Het idee ontstond om een integratiekamp te organiseren voor kinderen met en zonder handicap en voor kinderen met verschillende achtergronden. Zo werd Nash Dom kamp geboren.
Het kamp was een succes en een unieke sfeer van warmte, vriendelijkheid, respect en vertrouwen werd gecreëerd. Er ontstonden verschillende tradities tijdens dat eerste kamp. Voor het eerst werd de verjaardag van Janusz Korczak gevierd, de dag van Zelfbestuur vond plaats, het prikbord ontstond en de muurkrant. Tegelijkertijd werden er specifieke werkvormen ontwikkeld om de integratie van kinderen en volwassenen te bevorderen. De omgeving werd huiselijker gemaakt door de kinderen in groepen van 10 à 12 personen in te delen die ‘families’ werden genoemd.
In 1994 gingen er voor het eerst Nederlanders mee naar het kamp in Rusland, eerst alleen begeleiders. Twee jaar later kwamen er ook Nederlandse en Duitse kinderen naar het Russische Nash Dom kamp en werd het echt internationaal.
In 1998 vond er een uitwisseling plaats: met de hulp van vele sponsoren en vrijwilligers werd het kamp voor een deel naar Nederland gehaald. Tussen 1999 en 2010 was er jaarlijks een groep, variërend tussen acht en vijftien Nederlandse kinderen en begeleiders aanwezig in het kamp in Rusland. Met het vertrek van enkele ervaren Nederlandse begeleiders werd het steeds lastiger om de organisatie op een verantwoorde manier rond te krijgen. Dit resulteerde uiteindelijk ook in het stopzetten van de bezoeken aan het Russische kamp. In die periode werd het Nederlandse Nash Dom kamp gestart.
Het wiel opnieuw uitvinden was niet nodig. De mooiste momenten en tradities stonden in ons geheugen gegrift. Maandenlang werkten enkele initiatiefnemers (Zosia Skubisz, Lodewijk Galenkamp, Alina Talmanova en Theo Cappon) aan het programma en het opstellen van afspraken en regels.
Nash Dom had een plek nodig, dus werd er druk gezocht naar een mooie locatie. Voor het eerste Nash Dom kamp in Nederland werden al snel de eerste begeleiders gevonden. Mensen die eerder mee waren geweest naar Rusland en vrienden die het kamp ook wel eens wilden meemaken.
Dankzij vrijwilligerswerk van begeleiders is het tot nu toe altijd mogelijk geweest het kamp ieder jaar te organiseren. Mocht je geïnteresseerd zijn om als begeleider mee te gaan of op een andere manier een steentje willen bijdragen, stuur ons gerust een berichtje. Meer informatie over hoe je contact met ons opneemt kun je vinden onder het kopje ‘contact’.