Kampinformatie

Algemene invulling van het programma

De eerste dag
Bij aankomst hebben de ouders/verzorgers de mogelijkheid om het kamphuis te bekijken en kennis te maken met de begeleiders.
Als iedereen aanwezig is komen we samen in een grote kring, samen met alle kinderen, ouders/verzorgers en begeleiders, en begint het kamp écht. 

Een dag in het kamp
Elke dag in het kamp is anders, maar we hebben wel een dagprogramma en terugkerende activiteiten.
Meestal beginnen we de dag met corveeochtendgymnastiek en het ontbijt. Daarna volgen de workshops. In de middag is er meestal een gezamenlijke activiteit voor het hele kamp of is er tijd om iets te doen met je eigen kampfamilie. Na het avondeten komen we bij elkaar in een grote kring en delen we met elkaar wat we die dag hebben gedaan en wat we de volgende dag gaan doen en zingen we liedjes. In de avond is er vaak een activiteit voor het hele kamp, zoals een (bos)spel, een kampvuur of een presentatie.

Bijzondere dagen in het kamp
Elk jaar zijn er een aantal bijzondere dagen in het kamp die we vieren. Deze kunnen een hele dag duren of verweven zijn in een gewone dag.
Bijzondere dagen die altijd terugkomen zijn:

De Korczakdag:

De naam zegt het al: deze dag staat in het teken van Janusz Korczak.
Via verschillende activiteiten willen we aandacht geven aan wie hij was, wat hij heeft betekend en waarom Nash Dom verbonden is aan deze man. Jaarlijks wordt ook het levensverhaal van Janusz Korczak verteld, dat is altijd een bijzonder moment. Soms worden er mensen uitgenodigd van buiten het kamp die een workshop komen geven.

De verjaardag van het kamp:

Een echt feest! We vieren dat het kamp weer een jaartje ouder is. Het huis wordt mooi versierd, er zijn cadeautjes en er is taart. Meestal gaan we deze dag ergens naartoe en het leukste is dat niet de kinderen, maar de begeleiders deze dag corvee hebben.

De jaarmarkt:

Veel kinderen en begeleiders vinden dit één van de leukste activiteiten van het kamp. Voor deze activiteit worden verschillende kraampjes gemaakt.
De bedoeling is om kraampjes te maken waar je Nash Dom geld mee kunt verdienen en waar je ook Nash Dom geld kunt uitgeven.
Alle creativiteit wordt uit de kast getrokken en elk jaar worden er weer leuke nieuwe dingen verzonnen. Denk bijvoorbeeld aan: armbandjes maken, massages geven, een spookhuis, een waarzegger, sportwedstrijdjes, liedjes maken en de traditionele snoepkraam.

Tradities
Nash Dom kent inmiddels veel tradities. Zo hebben we de post, die dagelijks gemaakt wordt door kinderen en begeleiders en bij het ontbijt bezorgd wordt vanuit onze eigen brievenbus. We houden verschillende presentaties, zoals de workshoppresentaties en de familiepresentaties. Tijdens de familietijd is er tijd om elkaar beter te leren kennen, om spelletjes met elkaar te doen, iets voor te bereiden en belangrijke dingen te bespreken.
Ook houden we elke dag een kinderraad. Uit elke familie mogen twee kinderen hieraan deelnemen. Wensen, ideeën of problemen kunnen hier worden besproken met elkaar en met de hoofdleiding. Op een Korczakiaanse wijze wordt de inbreng van kinderen serieus genomen en bedenken de kinderen zelf vaak een oplossing.